5x gezonde en gemakkelijke ontbijtrecepten

Of je nu een ochtendmens bent of niet, het begin van de dag is bepalend voor de rest ervan. Een perfecte start van de dag? Die ontbijtrepen uit de supermarkt zijn misschien lekker en makkelijk to go, maar zitten vol toegevoegde suiker. Goed ontbijten is een absolute must. Daarom zet ik in het artikel van vandaag vijf lekkere, makkelijke maar vooral gezonde ontbijtjes op een rijtje. Een beetje variatie is fijn!

De belangrijkste maaltijd van de dag, en toch zijn er veel mensen die hem overslaan. Er is niks mis met een boterham, en ik kan begrijpen dat je niet altijd de tijd hebt om een uitgebreide voorbereiding in te plannen, maar het hoeft niet zoals in het weekend met eieren en toast te zijn. Hopelijk heb je wat aan onderstaande receptjes!

1.  Yoghurt met (wal)noten en banaan
Hier al jaren favoriet! Vroeger at ik altijd Brinta uit een pak. En als ik dat dan een beetje saai vond, gooide ik er cacaosnippers, fruit of zoiets als rozijnen of noten bij. Nu doe ik dit nog steeds op dezelfde manier, maar dan met magere kwark. Vult even goed en is een stuk gezonder. Is kort in bereidingstijd en is makkelijk naar wens aan te passen. Heb je een lange dag voor de boeg en vrees je dat magere kwark niet genoeg verzadiging gaat geven? Ga dan eens voor Griekse of volle yoghurt in plaats van magere. 

225 gr magere kwark
20 gr havervlokken
25 gr walnoten
1/2e banaan

2.  Havermoutkoeken
Het ideale meeneem-ontbijt. Knapperig en krokant van buiten, zacht en smeuïg van binnen. Je kunt eindeloos met ingrediënten variëren, ik koos voor een herfstrecept. Je moet wel zin hebben om iets te gaan bakken, maar dan heb je ook een voorraad en hoef je de rest van de week niet meer na te denken. Met onderstaande benodigdheden kun je namelijk wel 12 heerlijke havermoutkoeken maken!

120 gr bloem
130 gr havermout
1 el bakpoeder
1 el koekkruiden / kaneel / all spice
snuf zout
100 gr bruine basterdsuiker
75 gr rozijnen
50 gr sesamzaad
2 el honing
85 gr boter, gesmolten
2 eieren

3. Smoothie (bowl)
Geen zin om te kauwen maar wel wat krachtvoer nodig? Een groene smoothie is precies wat je nodig hebt om de dag goed te kunnen starten. Voor je het weet zit jij al aan je dagelijkse hoeveelheid portie groente. Dat het niet zo gezond als groente/fruit uit het vuistje eten is bewezen, maar het is nog altijd beter dan een croissantje met een dikke laag chocoladepasta. Het bevat goede voedingsstoffen en eet makkelijk weg. Ik heb nog steeds soms wat moeite met het wegkrijgen van vast voedsel ‘s ochtends vroeg, maar zo heb ik toch een goed gevulde buik. Het huis verlaten zonder te eten? Nee hoor, ik moet echt meteen beginnen met een bodempje leggen.

3 bananen
200 gr bladspinazie
200 gram (amandel)melk
bij een bowl toevoegen fruit, walnoten en/of kokos flakes

4. Overnight oats
Dit vergt enige voorbereiding, maar na de eerste hap weet je dat dit zeker voor de herhaling vatbaar is. Overnight oats heeft wat weg van havermoutpap, maar heeft een wat grovere structuur en is lekker knapperig. Met appel en kaneel een heerlijk winterse verwennerij. De amandelmelk is eventueel te vervangen door koemelk. Spice it up a little? Voeg divers (gedroogd) fruit of een handjevol noten toe.

65 gr havervlokken
125ml amandelmelk
1 el gebroken lijnzaad
1 appel
1,5 tl kaneelpoeder

5. Glaasje yoghurt
Dessert for breakfast! Maak er een feestje van door je yoghurt mooi op te maken. Maak diverse lagen en voeg ingrediënten naar keuze (of maar net wat je in huis hebt).

5 flinke eetlepels havermout
1 eetlepel kokosolie
2 eetlepels honing
2 handjes frambozen + een aantal voor de garnering
200 gram Griekse yoghurt
klein handje blauwe bessen en noten naar keuze

Elk lichaam is anders, sommige gaan prima op een lege maag. Toch is het verstandig om in ieder geval iets te eten. Geen tijd? Geen smoes! Neem de tijd om eerst even op te starten. Leg je telefoon nog even weg en neem zo het eerste moment van de dag bewust.

Wat ontbijt jij doorgaans?

Beauty & Selfcare

CATEGORie

10/25/2020

geplaatst

5x gezonde en gemakkelijke ontbijtrecepten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *