Kijktip: David Attenborough A Life On Our Planet

Een paar weken geleden kwam er op Instagram een IGTV voorbij, waarin David Attenborough (een Britse bioloog die vooral bekend is als televisiemaker) een krachtige oproep deed om vooral in actie te komen. Hij maakte een appearance op Instagram: “Ik verken deze voor mij nieuwe vorm van communicatie omdat, zoals we allemaal weten, de wereld in gevaar is.” Want leefgebieden en dierenpopulaties worden kleiner, bossen staan in de brand. Wat zijn de problemen en wat kunnen we er aan doen? Ik ben hem meteen gaan volgen en toen ik op Netflix zijn nieuwste documentaire tegenkwam, ben ik deze meteen gaan kijken.

David Attenborough (94) is een Britse bioloog die vooral bekend is als televisiemaker. In zijn eerdere natuurdocumentaires als LifePlanet EarthBlue Planet en Our Planet liet hij vooral zien hoe prachtig de aarde is. In de nieuwe Netflix-documentaire komt vooral naar voren wat voor zootje de mens ervan heeft gemaakt. En dat kun je niet ontkennen. Zeker na het zien van de docu niet. Attenborough blik terug op het verleden en kijkt naar hoe de toekomst eruit kan komen te zien. Het is een tijdlijn, waarin op pijnlijke wijze zichtbaar wordt hoe de wereldpopulatie stijgt en de wilde natuur meer en meer verdwijnt. Aan ons de taak om de realiteit onder ogen te komen en onze voetafdruk te reduceren. 

Het is geen doorsnee documentaire. Je ziet hoe onze planeet en de natuur door zijn leven heen veranderde. Attenborough vertelt zijn verhaal. Als kind verzamelde hij fossielen en was hij veel in de natuur. Natuur die voor zijn ogen veranderde. Het was zijn werk om wildernis te ontdekken. Wat mooi begon,  met dieren die van de natuur genoten is nu een steeds hardere realiteit die door dringt. De aarde is niet meer in balans. En dat komt door ons. De impact die wij hebben, door de voedselketen waar wij inmiddels niet onderaan maar bovenaan staan en de overconsumptie die daar bijhoort. Bewustwording is daarom erg belangrijk. 

Hij laat aan de hand van een aantal voorbeelden zien dat het niet onmogelijk is om natuur te herstellen en biodiversiteit te vergroten. Maar we moeten begrijpen dat het echt tijd is om in actie te komen, samen. Ik vond het een eye-opener. Met prachtige beelden en pijnlijke feiten. Daarnaast heeft Attenborough een hele fijne stem om naar te luisteren en weet hij waar hij het over heeft. Ik vind dat iedereen deze documentaire gezien moet hebben! Onze planeet is kwetsbaar. En onze lifestyle kan niet voor eeuwig doorgaan.

Na het zien van deze tragische beelden en de mooie boodschap op het einde, vind ik dat het tijd is om hele kleine babysteps te zetten. Als individu kun je veel betekenen. Ieder individu is er één. Door de planeet te helpen, redden we ook onszelf. Want leven op deze aarde kan niet voor eeuwig doorgaan.

In de docu zit zelfs een stukje over ons eigen kikkerlandje. Wij zijn namelijk een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. En omdat we geen ruimte hebben om boerderijen uit te breiden, zijn we expert in zoveel mogelijk uit een hectare halen. Hier liggen kansen en duurzame oplossingen. Als wij voor de natuur zorgen, zal de natuur ook voor ons zorgen. 

Heb jij ‘m al bekeken of ga je dat nog doen?

Fashion & Lifestyle

CATEGORie

10/10/2020

geplaatst

Kijktip: David Attenborough A Life On Our Planet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *